LAIBACHOV OPUS DEI DVIGNIL PORTOROŠKI AVDITORIJ NA NOGE

 "Prav je, da je poletje vroče, ni pa prav, da je jesen tako hladna." ( Jani Novak, član skupine Laibach)   14.9.2024 se je v portoroškem avditoriju odvijal koncert skupine Laibach. Predstavili so remake svojega albuma Opus Dei , ki je v originalu izšel leta 1987 in je poskrbel, da se je skupina povzpela stopničko višje. Takrat so fantje začeli delati na svetovni ravni. Prepotovali so ves svet, njihov največji dosežek, ki si ga lahko privošči zelo malo glasbenikov, pa je nastop v Severni Koreji v avgustu 2015. Od leta 1983 do 1987 so bili v Sloveniji prepovedani.    Na albumu Opus Dei lahko najdeš tri priredbe. Dve priredbi so od skupine Opus ( Life is life in Leben hei ẞt Leben ter priredba od skupine Queen ). Letos je bil izdan re-master albuma, ki je izšel na dveh cdjih. Na enem je ikonični del albuma, na drugem pa remixi njihovih skladb. Skupina ima veliko idej in načrtov. Pripravljajo izide novih singlov in ponovno izdajo prvega albuma z naslovom Laibach , k

V RITMU TAM TAMA

"Slaba trava ne crkne nikoli. Morda se samo posuši.."

Verjetno se vsi, ki smo malo starejša generacija, z nostalgijo spominjamo diskotek, ki so v sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja delovale v Sloveniji. Ena takih je bila tudi diskoteka Tam-tam, ki je svoja vrata odprla v izolskem San Simonu. V njej je vrtel takrat zelo znan DJ, ki šteje danes že 69 let. Je zelo šarmanten, prijeten in prijazen možakar. Ime mu je Marino Ipsa. Prijatelji in ljubitelji glasbe ga poznajo po imenu DJ Jackson. Z njim in z DJ Lovrom sem se pogovarjala v okviru dogodka z naslovom V ritmu Tam tama, ki se bo zgodil 23.8.2024 ob 20.00 v portoroškem klubu Rock'n'Roll Cirkus .

Na dogodku se nam bo DJ Jackson po dolgih letih ponovno predstavil. Vrtela se bo takšna glasba, kot ste jo lahko včasih poslušali na zabavah v Tam-Tam-u. Glede na to, da na eventu pričakuje kar nekaj Italijanov, se je odločil, da bo kako uro in pol posvetil tudi tovrstni glasbi. Osrednjo noto večeru bo dal prav on, pomagal pa mu bo DJ Lovro, ki je še vedno aktiven na slovenski glasbeni sceni. 

 

Marino Ipsa, po domače DJ Jackson, se je z glasbo začel ukvarjati že davnega leta 1975. Takrat je vrtel glasbo v Izolskem disko klubu Tam-Tam. Leta 1976 je dobil ponudbo, da svojo pot nadaljuje v Milanu, ampak do tega , zaradi določenih življenjskih situacij, ni nikoli prišlo. Kaj kmalu se je za štiri leta preselil v Lendavo, kjer je eno leto vrtel glasbo, nato pa tam ostal. Ko se je vrnil v Izolo, je nekajkrat vrtel glasbo tudi v diskoteki v hrvaški Funtani, sedaj pa živi in deluje v Trstu. 

 Kluba Tam-Tam se spominja z nostalgijo in pravi, da se je DJ scena zelo spremenila. Včasih so ljudje hodili v diskoteko poslušat glasbene novosti. DJ Jackson mi je omenil še, da je vinilke z najnovejšo glasbo naročeval v Italiji, Angliji in Franciji. Novosti pa takrat ni bilo tako lahko dobiti. Pravi, da je sedaj dosti lažje priti do nove glasbe, je pa, pri vsej tej tehnologiji, sedaj to stvar parih klikov na internetu. Oba, DJ Lovro in DJ Jackson, pa sta mnenja, da je bila včasih glasba veliko bolj kvalitetna. Z digitalizacijo namreč zgublja na kvaliteti. Danes je bolj pomembno to, da je glasba glasnejša. Takrat pa je bilo pomembno, da se je dobro slišala.

 

V diskoteki Tam-Tam je uporabljal vrhunsko opremo. Tonski tehnik Sutlovič Božo je tehniko profesionalno obvladal, in mu je priskrbel vse potrebno za kvalitetno DJ-janje. Zvočniki so bili RCF 2x240 vatov. Kasetnik, na katerega je delal, je bil Yamaha. Ne more pa se spomniti, katere vrste gramofonov je uporabljal. Rad pove, da se je v Tam-Tamu vrtelo vse, razen disco glasbe. No, ta se je vrtela ob matinejah. Ko pa je bilo matineje konec, so žanr prilagodili tamkajšnji rockovski publiki. 

DJ Lovro je začel na gramofonih Lenco, ki so bili malo zahtevnejši. Njegov učitelj mu je rad povedal, da ko si obvladal te, ti tudi kaj večjega ni bil problem. Tehnic 1210 je še dandanes najbolj uporabljan gramofon. Bil je tudi proglašen za uradni gramofoni letošnje olimpijade. Všeč mu je, ker se vinilne plošče ponovno izdajajo. Dosti nam pove to, da se mladina navdušuje za to tehnologijo, veliko zanimanja pa je tudi za audio kasete. V tem trenutku so zelo popularni določeni računalniški DJ programi, ki se kombinirajo s ključki ali cdji. Glasba pa je lahko tudi na računalniku. V današnjih časih si lahko DJ-ji pomagajo s kontrolerjem, s katerim upravljajo tako, kot so prej z gramofoni.

Kot zanimivost naj omenim tudi to, da so DJ Jacksona imeli za mrtvega. Izkazalo se je, da so ga zamešali so ga z enim drugim DJ-jem. Jackson se na to le smeji in v humornem tonu pove, da slaba trava ne crkne nikoli. Morda se samo posuši. Nato pa doda:"Crkne, ja, ampak več ksno!"

Lovro je DJ Jacksona spoznal, ko je videl njegovo ime na ploščah, ki so bile naprodaj v koprskem Music shopu. Prodajalca je vprašal, kdo je ta dj in slednji ga ni mogel prehvaliti. Čez nekaj časa sta se osebno spoznala. Lovru je bil takoj zelo zanimiv. Že kar nekaj časa sta se dogovarjala, da naredita nek dogodek, a vendar do sedaj ni bilo priložnosti. Ker pa praznuje DJ. Jackson letos 26. 8. 69. rojstni dan sta se odločila, da ga proslavi na tak način. Tako se bo v Rock'n'Roll Cirkusu v Portorožu 23. avgusta ob 20.00. naredilo srečanje. Povabljeni bodo prijatelji iz Italije, Slovenije in Hrvaške. Glavni set bo imel DJ Jackson, ob pavzah pa bo vrtel DJ Lovro. Zaenkrat bi se DJ Jackson rad vrnil na sceno samo za tisti večer, ampak nikoli se ne ve. Tako, da ga boste imeli edinstveni priliko še enkrat slišati.

 

DJ Jaskson je bil v preteklosti velik zbiralec vinilk. Imel je 4100 LP-jevk. Ko jih je prodal, je začel zbirati CD-je. Našteje jih 3800. Njegovi najbolj priljubljeni izvajalci v tistih časih so bili Allman Brothers band, Cactus, Free, Gravy Train ter War Horse.

 Za konec pa vam podajam še eno anekdoto, ki mi jo je zaupal Ipsa. LP skupine Meat Loaf je izšel leta 1978. DJ Jackson se je ravno takrat nahajal v Amsterdamu. Ploščo je videl v nekem lokalu in ves večer poizkušal omrežiti zaposlenega, da bi jo dobil in predstavil izolski publiki. Plačeval mu je pijačo in na koncu se ga je zaposleni usmilil. Vzel jo je iz juke boxa in mu jo dal v roke. DJ Jackson je zanjo plačal približno 30 današnjih evrov, ampak jo je dobil. Pove tudi, da vprašanje, če bi jo sploh lahko kje drugje našel. Čez dva večera se je plošča vrtela v Tam tamu. V smehu pravi, da je teh anekdot še veliko in da se je bilo včasih zato, da si dobil kako ploščo, potrebno tudi znajti.


 Torej, še enkrat: 23. 8.2024 ob 20.00 vabljeni v Portorož v Rock'n'Roll Cirkus . Vrtela bosta DJ Jackson in DJ Lovro.


Glasbe bo za vse generacije in za vse okuse.


V RITMU TAM-TAMA!

Spodaj pa si lahko ogledate intervju, ki sem ga naredila z obema. Morda vas spomni na stare čase. Prijetno poslušanje!
 



Avtor članka: Mojca Lubej

Avtor videa: Sara Petešić

 

 

Komentarji