EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN V ZAGREBŠKI TVORNICI KULTURE

7.9. 2024 me je pot vodila v Zagreb, kjer sem bila priča še enemu spektaklu, ki spada v kategorijo"moraš videti, preden umreš". Ogledala sem si koncert glasbene zasedbe Einstürzende Neubauten . Ekstravagantni, nekaj posebnega, vpadljivi, veličastni in še vedno šarmantni bend, katerega glasba je uganka za marsikoga. Koncert je bil razprodan. Kot zanimivost naj povem, da so en dan pred njim dali v prodajo še deset zadnjih vstopnic, saj so želeli omogočiti čim več ljudem, da si ga ogledajo.   Kar se mene tiče, lahko mirne duše izjavim, da je bil to eden izmed boljših špilov, ki sem jih kdaj koli doživela. Pa sem jih videla že ogromno. Vse skupaj je trajalo približno dve uri. Kljub svoji starosti se na odru skupina ni "šparala". Dali so vse od sebe. Še posebej je izstopal Blixa s svojo karizmatičnostjo in dokazal, da je izvrsten frontman.    Einstürzende Neubauten - Die Befindlichkeit des Landes   Na koncertu so uporabljali vse tiste inštrumente, ki so jih uporabljal

LAIBACHOV OPUS DEI DVIGNIL PORTOROŠKI AVDITORIJ NA NOGE

 "Prav je, da je poletje vroče, ni pa prav, da je jesen tako hladna."

(Jani Novak, član skupine Laibach)

 

14.9.2024 se je v portoroškem avditoriju odvijal koncert skupine Laibach. Predstavili so remake svojega albuma Opus Dei, ki je v originalu izšel leta 1987 in je poskrbel, da se je skupina povzpela stopničko višje. Takrat so fantje začeli delati na svetovni ravni. Prepotovali so ves svet, njihov največji dosežek, ki si ga lahko privošči zelo malo glasbenikov, pa je nastop v Severni Koreji v avgustu 2015. Od leta 1983 do 1987 so bili v Sloveniji prepovedani. 

 

Na albumu Opus Dei lahko najdeš tri priredbe. Dve priredbi so od skupine Opus (Life is life in Leben heiẞt Leben ter priredba od skupine Queen). Letos je bil izdan re-master albuma, ki je izšel na dveh cdjih. Na enem je ikonični del albuma, na drugem pa remixi njihovih skladb. Skupina ima veliko idej in načrtov. Pripravljajo izide novih singlov in ponovno izdajo prvega albuma z naslovom Laibach, ki bo izšel na šestih vinilkah in štirih CD-jih. Naslednje leto pa lahko pričakujete tudi izid albuma Alamut, na katerem so sodelovali tudi iranski glasbeniki in simfonični orkester RTV Slovenije. Jani Novak, član skupine, njihovo formo primerja s principom skupine Nick Cave and The Bad Seeds. Skupina je odprta za stare in nove glasbenike.Eni prihajajo in odhajajo, eni pa vztrajajo. Pravi, da živimo v takih časih, kjer je portebno biti fleksibilen in se prilagajati. Veliko se igra v živo in zato je tudi zvok kvaliteten. 


In ja.... Fantje so dokazali, da je temu res tako. Kljub deževnemu vremenu (lilo je kot iz škafa) se je portoroški avditorij kar precej napolnil. Zanimivo je bilo, ker so na koncert prišli zelo različni ljudje. Upam si trditi, da tudi z različnim predznanjem. Laibachi so tako dokazali, da so skupina, ki ne dela razlik med ljudmi. Prihajali so mladi, stari, rockersko in nerockersko oblečeni... A vsem je bila samo ena želja: Da vidijo nastop skupine Laibach v živo. 

Skupina je svoj nastop začela z introm Država, ki je glasno in jasno sporočal, da je oblast pri nas ljudska. Takih sporočil pa je bilo tekom koncerta še nekaj. Od tega, da bi na zemlji morala vladati mir in enakost, do tega, da je življenje lepo in da si vsi zaslužimo živeti. Kot se spodobi za koncert skupine Laibach, so tudi tokrat uprizorili dober light show. Vsak video posebej, ki se je vrtel v ozadju med koncertom, je imel svojo posebno sporočilno noto in če si se poglobil v to, kar si videl, si dobil marsikakšen uvid. 

Laibach- Država 

Posebno vzdušje je naredila pevka skupine Marina Martensson, ki je nastopu dala prvovrstno noto in popestrila njihovo dinamiko. Njen vokal je bil čist, jasen, dinamičen in prodoren in je marsikomu ostal v lepem spominu. 

Laibach - Leben heiẞt leben

 

Laibach so svoj nastop začinili s kar nekaj priredbami. Omeniti je potrebno cover od Siddharte B Mashina, God is God od skupine Juno Reactor, Life is life in Leben heiẞt leben od skupine Opus, Geburt einer nation (skupina Queen), Sympaty for the devil (The Rolling Stones)... Zanimiv je bil tudi cover od skupine Foreigner, I want to know what love is, kjer nas je Marina povabila, da pridemo bližje in zapojemo z njo.

Laibach -  I want to know what love is


 Dokazali so, da so še vedno neustavljivi. Želim jim veliko uspehov na njihovi glasbeni poti in da se jim uresničijo vsi cilji, ki so si jih zadali. Avditoriju Portorož pa se zahvaljujem za odličen koncertni večer.

Laibach - Life is life 


Nekateri viri informacij so črpani iz intervjuja na spodnjem linku:

Dopoldan in pol

 


 

Komentarji